KITEBOARDING / KITESURFING

Lite info / Regler

Om Kitesurfing

Historik kitesurfing Kitesailing har funnits länge. Det användes av kineserna redan på 1200-talet för att driva de kanoter som transporterade varor över vattnet. Kitesurfing som extremsport började utvecklas på 1970-talet och hade sitt stora genombrott i slutet av 80-talet. Idag är det en snabbt växande sport med utövare över hela världen. Utvecklingen har gått fort de senaste 10 åren och säkerheten i utrustningen har prioriterats.

Drakarna finns i olika storlekar som väljs utefter hur mycket det blåser och sin egen vikt. Det finns allt mellan 2 – 21 kvadratmeter stora drakar och man kan kitesurfa året runt i Sverige så länge man använder rätt utrustning. Teknikutvecklingen har gått snabbt framåt för kitesporten under de ca 10 år som den funnits i större skala. Tidiga pionjärer var bland andra Lou Wainman och Robbie Naish. Båda med bas på Hawaii har med åren också utvecklat sina egna respektive kitemärken.

Det finns 2 typer av grundmodeller för kite. 1.Tubekite, 2 Foilkite. Tubekite består av uppblåsbara tuber som ger kiten dess form, Foilkite består av dubbla tyg som luftfylls av vinden som fyller den med luft och ger den sin form. Båda kitemodellerna har utvecklats avsevärt de senaste åren, där man framför allt kan lyfta fram säkerhetssystem och depowermöjlighet (Möjlighet att trimma hur mycket kraft som kiten ska utveckla). Detta har gjort kite till en mycket bredare sport..

Snökite (även kallad Snowkite, Kiteskiing, Kitesnowboarding) kallas det att åka efter en drake (kite) med antingen skidor eller snowboard på öppna fjäll, isbelagda sjöar eller öppna ängar. Även terrainboard, buggyboard och skridskor är lämpligt för kite.

De två grundmodellerna av kite kan delas in i följande undergrupper:

  • 1. Tubekite (LEI), Leading Edge Inflatable (draken håller sin form med hjälp av ”struttar” som pumpas upp manuellt)
  • a. C-Kite: Styr och power linor fästs direkt i kitens vingspets, kiten har en tydlig C-form. Detta är en stabil kitemodell som har ett relativt smalt vindområde.
  • b. Hybrid: Styrlinorna fästs i vingspetsen, medan powerlinorna fästs en bit upp på LE. En modell med lite mer depower än C-kiten.
  • c. SLE: Styrlinorna fästs vanligtvis i kitens vingspetsar och powerlinorna fästs i en bridle konstruktion som sitter i framkanten (LE) på kiten
  • 2. Foil (draken håller formen med hjälp av bridles och kanaler i tyget som luftfylls av vindtrycket).
  • a. Closed cell: Stängda celler, har vanligtvis 2 eller fler ventiler som släpper in luft i kiten. Denna modell kan användas vid kitesurfing (i vatten)
  • b. Open cell: Denna modell har helt öppna celler i framkanten av kiten och lämpar sig bäst för snökite eller landbaserad kite (ex buggy)